søndag 11. april 2010

Å lage egne sjablonger

...var noe av det første jeg satte igang med da hobbyrommet mitt var klart til bruk. Jeg hadde lyst til å lage mine egne ord og tekster. Sjablonger er dyrt å kjøpe, spesielt på norsk - og med litt nøyaktighet og tålmodighet blir de like fine når man lager dem selv :)

Jeg brukte oppskriften fra denne damen første gang jeg skulle prøve meg, men under er min egen modifiserte liste nå som jeg har øvd litt på saken:
Du trenger:
 • Sjablongplast - jeg kjøpte hos Panduro (litt tykk annen plast fungerer også)
 • Malekost (jeg bruker kun vanlige malekoster, men sjablongpensler er også å få kjøpt hos Panduro)
 • Montasjespray/sjablonglim - jeg kjøpte min hos Jernia
 • Tekstredigeringsprogram, f.eks. Word, og printer
 • Sjablongkniv, jeg kjøpte min hos Panduro

Jeg har desverre ingen bilder av steg-for-steg prosessen akkurat nå, men prøver å forklare litt godt i stedet:

 1. Skriv din ønskede tekst i tekstprogrammet og velg passende font og fontstørrelse etter materialet du skal sette teksten på. Min favoritt er Edwardian Script om du er på utkikk etter litt nostalgisk "snirkelskrift". Print ut på vanlig ark.

 2. Klipp ut et stykke sjablongplast og legg over teksten. Tape denne fast så den holdes på plass over teksten.

 3. Skjær ut teksten med sjablongkniven på et hardt underlag. Her kreves det nøyaktighet for at resultatet skal bli fint. Husk å ikke skjære helt rundt i bokstaver som er lukkede, sånn som O,A,D osv. (avhenger av hvilken fomt du velger). Sett igjen et par fester som holder "bokstavfyllet" på plass.

 4. Når teksten er ferdig skåret ut, sprayer du et jevnt lag montasje-/sjablonglim på baksiden (speilvendt-siden) av plasten, lar den tørke litt, før du plasserer den godt på underlaget du har valgt. Pass på at alle deler av tekst og bokstaver er godt klistret til underlaget.

 5. Klar for maling - dypp penselen lett i malingen og tørk av overflødig maling før du lett svampetrykker penselen over sjablongen. Her er det viktig å være forsiktig så det ikke kommer for mye maling på på en gang som vil flyte ut og legge seg stygt i kantene av sjablongen.

 6. La malingen tørke bittelitt før du drar av sjablongen.

Selv har jeg nå fått skikkelig sansen for å sette tekst på drivved; enkelt, romantisk og koster nesten ingenting :D

Lykke til med ditt sjablongprosjekt, håper mine tips kan være litt til hjelp.

Ha en fin kveld, hilsen Trinemor :)

10 kommentarer:

 1. Heia der.
  Så flott skrift, har jeg ikke brukt på drivveden min enda da ;)

  Tenkte stikke innom dere entur på onsdagen, dere hadde åpent da så jeg.

  Ha en fin fin kveld Trine!

  SvarSlett
 2. Så smart! :) Dette må jeg prøve. Håper bare jeg har tålmodighet nok...

  Klem :)

  SvarSlett
 3. Oi, så flink du har vært :-D

  Ligger foressten en award til deg inne hos meg ;-)

  Klem

  SvarSlett
 4. Utrolig lekkert.. Helt imponert iver at du har laget den på vuggen! Og ja ord på drivved er super fint, blir litt grovt mot sart når man skriver med hvitt..
  Kanskje jeg skal prøve å finne drivved i sommer og begynne å lage sjablonger.. Men noe sier meg at det tar mye tid;-) Men lekkert blir det;-) Ha en super kveld.. Klemmer

  SvarSlett
 5. Så mye lekkert du har laget. Jeg kom sånn tilfeldigvis innom bloggen din og de verden som jeg skal kose meg med å lese her inne. Jeg legger den til på bloggrollen min så den ikke blir borte.

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 6. Havnet helt tilfeldig her på bloggen din, og har blitt sittende her og lest side etter side:-) utrolig inspirerende, mange morsomme ideer! I morgen skal jeg gå tur langs sjøen og lete etter drivved:-)

  SvarSlett
 7. Sitter egentlig og leter etter mønster som jeg kan male på noen møbler som trenger å friskes opp, og fant siden din. Så mye spennende å lese, legger deg inn på favorittlista mi.

  Vet du hvor jeg kan finne møstre (ikke tekst) på nettet? Jeg er dessverre ikke så veldig kunstnerisk anlagt og klarer ikke designe dette selv.

  SvarSlett
 8. Hei:) Akkurat midt i blinken ift hva jeg googlet etter :) Jeg maler bilder og elsker å bruke tekst. Som du skriver - det blir fort dyrt å kjøpe, serlig når jeg ønaker litt forskjellige fonter og størrelser.

  Takk for bra beskrivelse, dette skal jeg teste!

  God natt :)

  Beate

  SvarSlett
 9. Veldig fint ! Får virkelig lyst til å lage noe fint - kan jeg spørre hvilken tekst type du har brukt ?

  SvarSlett
 10. Hei. Jeg er super imponert! Lager du sjablonger på bestilling? For oss som har tusen tommeltotter når det kommer til sånt.....

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar!

 
Blogglisten